«

»

jún 03

Hitünk, magyarságunk Erdélyben

Ezzel a mottóval és a Határtalanul program jelentős anyagi támogatásával hetvenhat diákját vitte el egyhetes erdélyi körútra a ceglédi Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola. Május 12-én hajnalban indultak két busszal, nyolc kísérő nevelővel, és péntek éjjel a Jóisten áldásával, épségben érkeztek haza.

– Egyházi iskola lévén már a program összeállításánál is tudatosan törekedtünk arra – számol be Gévai Imre, a kirándulás szervezője –, hogy ne csak turistalátványosságokat és történelmi emlékhelyeket keressünk fel utunk során, de az erdélyi katolikusság fontos központjait is: így jártunk Csíksomlyón, Kolozsváron a Szent Mihály-templomban és Máriaradnán is, de imádkoztunk a Szent Anna-tó és a parajdi sóbánya kápolnájánál is.

A kérdésre, hogy melyek voltak az út legemlékezetesebb pillanatai, így felel:

– Három mozzanatot emelnék ki. Az egyik a csíksomlyói délután. Erik atya, a templomigazgató ferences szerzetes fogadta a csoportot. Miután az énekeinkből, imáinkból megérezte a gyerekek nyitottságát, örömmel vezetett fel minket a Salvator-kápolnához, és közben mesélt Csíksomlyó szerepéről, a pünkösdi búcsú hagyományairól, a szerzetesi életről. Néha lehajolt megmutatni, megnevezni egy-egy nyíló virágot. Mint a nyáj, tényleg olyanok voltunk: csak mentünk önfeledten a pásztor után a domboldalon, majd a két Somlyó-hegy között a völgyben, a bárányfelhők alatt, a hegyek között.

Forrás: Új Ember